Het wegvallen van third party data door wetgeving en privacyzorgen zal resulteren in een nieuwe rol voor de marketeer. Deze kan straks niet meer blind vertrouwen op de handige marketing tools van een Google en Facebook, maar zal leadgeneratie via de eigen kanalen moeten opbouwen. Het goede nieuws: pak je dat slim aan, dan pas je leadgeneratie in elke stap van de customer lifetime cycle toe.
Met de ePrivacy-verordening verliest de marketeer de mogelijkheid om potentiële klanten in paid media te identificeren. Paid media zullen nog steeds effect hebben, maar doordat de connectiviteit met andere databronnen wordt doorgeknipt, weet je straks niet meer wélk effect. Je gaat van bekend naar onbekend, waardoor bij veel adverteerders uiteindelijk de nadruk op owned media zal komen te liggen.
De reden daarvoor is simpel: marketing blijft resultaat- en ROI-gestuurd. Leadgeneratie via eigen kanalen zal goedkoper en beter worden vergeleken met die kanalen waar het klantbeeld steeds minder wordt. Vooral in B2B waar de verkoopcyclus enkele maanden of zelfs jaren kan duren, is de kwaliteit van je marketingcommunicatie – en daarmee ook de personalisatie – bepalend voor je succes.
Content as leadmagneet
Potentiële klanten zullen zichzelf pas aan je bekendmaken met een e-mailadres en contactgegevens wanneer ze er iets waardevols voor terugkrijgen: premium content. Goed geschreven, visueel krachtig, relevant en behulpzaam. Zoals een whitepaper downloaden. Of blijf je graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de bouw? Dan biedt Cobouw je elke maand drie gratis artikelen met een gratis profiel. Door de beweging van paid naar owned media zal iedereen zijn content op de een of andere manier gaan monetizen.
Die barterdeal – identificatie voor premium content – is het begin van leadgeneratie. Je kunt vervolgens beginnen met het opbouwen van een interesseprofiel zodat je de juiste content gaat aanbieden en tegelijkertijd ook gaan leadnurturen met een scorecard. Nu kent leadnurturing vele verschillende modellen, van AIDA, Google’s see-think-do-care model en sinds 2018 Hubspot’s marketingvliegwiel. De kern blijft de gedachte dat je mensen een journey laat maken die resulteert in een aankoop. Veel marketeers kijken hierbij vooral naar de happy flow: een grote groep potentiële klanten wordt een kleinere groep leads en weer een kleinere groep klanten. Typisch valt zo’n 95% per fase af. Waarom eigenlijk?