De kracht van marketing automation is onbetwist. Was het jaren geleden nog een trend, inmiddels dringt ook op C-level door dat je grote groepen klanten persoonlijk en efficiënt moet bedienen om te voldoen aan de huidige verwachtingen. Maar wat komt er precies kijken bij het aanschaffen van marketing automation software? We helpen je in 4 stappen jouw proces in kaart te brengen.
De versnelling van de digitale transformatie door de coronacrisis brengt bij veel bedrijven marketing automation bovenaan de agenda. En de uitgaven voor marketingautomatiseringssoftware groeien de komende jaren nog fors, voorspelt Martech. Er zijn verschillende redenen voor deze immense belangstelling in het automatiseren van marketingprocessen. Zo is de drempel naar automatiseren lager geworden door het beschikbaar komen van efficiënte en betaalbare software. Daarnaast worden noodzaak en waarde die marketing automation biedt, steeds duidelijker:
het levert gemiddeld 10 tot 30% meer rendement op
je bespaart tot 20% aan marketingkosten en schaalt op zonder extra kosten
je marketingteam is wendbaarder omdat de afhankelijkheid van de IT-afdeling of externe partijen sterk afneemt
Met marketingautomatisering bereik je vaker de juiste prospects en klanten met minder gefragmenteerde middelen. Maar met grote macht komt ook grote verantwoordelijkheid. Wanneer je marketing automation software kiest op basis van verkeerde uitgangspunten en verwachtingen of niet correct inzet, kunnen je klanten vervreemd van je raken. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Doorloop onderstaande stappen om de juiste keuze te maken voor je marketing automation software.
Stap 1: Bepaal de business case
Bepaal je business case voor het aanschaffen van (betere) marketing automation software mede aan de hand van de volgende zes signalen in je huidige marketingoperatie:
Onvoldoende zicht op potentiële klanten. Het is voor jullie schier onmogelijk om prospects in het oriëntatiestadium te volgen en te voeden. De hoeveelheid kanalen op verschillende plekken in de organisatie is gefragmenteerd. Hierdoor heb je te weinig zicht op potentiële klanten.
Weinig onderscheid in aanbod aan klanten. Met de segmentatiemethoden van je huidige systemen loop je tegen grenzen aan. Je hebt het idee dat je omzet mist omdat je klanten geen goed gepersonaliseerd aanbod kunt doen op het juiste moment via het juiste kanaal.
Gefragmenteerde interne databronnen. Je verzamelt klantdata op meerdere plekken in de organisatie — in je CRM, ERP, webshop, fysieke locaties. Je weet dat het samenvoegen van deze databronnen noodzakelijk is voor een goede klantervaring, maar de klus is simpelweg te groot.
Nieuwsbrieven zijn weinig resultaatgericht. Jullie zijn allang blij wanneer er op tijd een mailing de deur uit is, en hopen dan maar op goede resultaten. Van sturen op content, open- en klikratio’s, personalisaties en andere meetbare resultaten is weinig sprake. Je hebt het gevoel dat het contact met klanten en prospects een black box is.
Tekort aan handen op de marketingafdeling. Bij marketingacties besteedt je team veel tijd aan het verzamelen van klantdata en content, en het op de juiste plek krijgen van beide. En dan nog is het onzeker of de juiste leads op de lijst staan, en of de meest relevante kanalen gebruikt worden.
Ondoorzichtige Marketing-Sales funnel. Jullie sales- en marketingafdeling liggen niet op één lijn. Het is voor niemand duidelijk wat een goed gekwalificeerde lead is, en waar deze terecht komt.
Wanneer drie of meer van bovenstaande stellingen van toepassing zijn op je organisatie, weet je dat er altijd een business case ligt voor marketing automation. Meer hierover lees je in het whitepaper ‘Wanneer ben je toe aan klantdata-gedreven marketing?’. Vul het eenvoudige rekenvoorbeeld in, of gebruik het als hulpmiddel.