Er zijn talloze strategieën en campagnes die bedrijven kunnen helpen om hun doelen te bereiken. Een van deze strategieën is de ROPO-campagne. In dit artikel bespreken we wat een ROPO-campagne is, waarom ze belangrijk zijn, hoe je een ROPO-campagne opzet, geven we tips voor succesvolle ROPO-campagnes en leggen we uit hoe je een ROPO-campagne succesvol kunt inzetten met behulp van Ternair.
Wat is een ROPO-campagne?
ROPO staat voor ‘Research Online, Purchase Offline’. Het verwijst naar het consumentengedrag waarbij klanten online onderzoek doen naar producten, maar de uiteindelijke aankoop in een fysieke winkel doen. Dit gedrag is de afgelopen jaren steeds prominenter geworden, vooral door de opkomst van het internet en mobiele technologieën. ROPO-campagnes zijn ontworpen om dit gedrag te herkennen en te benutten, door de online en offlinekanalen van een merk naadloos met elkaar te verbinden.
“Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de consumenten hun offline aankopen baseren op online onderzoek.”
Waarom zijn ROPO-campagnes belangrijk?
ROPO-campagnes bieden verschillende voordelen die ze tot een waardevol instrument maken in je marketingstrategie:
Klantgedrag: Steeds meer consumenten gebruiken het internet om producten te onderzoeken voordat ze een aankoop doen. Dit geldt vooral voor dure of complexe producten waarover de consument eerst meer wil weten.
Verhoogde conversie: Door in te spelen op het ROPO-gedrag kunnen bedrijven de klantbeleving verbeteren en zo de conversie verhogen. Klanten die eerst online onderzoek doen, zijn vaak beter geïnformeerd en meer geneigd om een aankoop te doen als ze naar de fysieke winkel gaan.
Data-inzichten: ROPO-campagnes leveren waardevolle data op over het gedrag van consumenten. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om marketingstrategieën verder te optimaliseren en gerichter in te zetten.
Concurrentievoordeel: Bedrijven die succesvol ROPO-campagnes inzetten, kunnen zich onderscheiden van de concurrentie door een naadloze en consistente klantervaring te bieden over alle kanalen heen.
“Klanten die een naadloze ervaring hebben tussen online en offline kanalen, zijn gemiddeld 25% loyaler aan het merk. Dit verhoogt de kans op herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame.”