Agrio helpt boeren met hoogwaardige en gepersonaliseerde content. Het gaat erom dat de boer precies de informatie krijgt die hij zoekt of de kennispartner precies de boeren bereikt die overwegen een bepaalde aankoop te doen. Om zowel de informatie als marketinguitingen zo gericht mogelijk te verspreiden, maakt Agrio optimaal gebruik van data.
Oplossingen & resultaten
Integraal klantbeeld
Van outbound naar inbound
Informatie op maat
Betere service via online en offline kanalen
Nieuwe verdienmodellen
Hoogwaardige en gepersonaliseerde content
Agrio is een vakuitgeverij die zich richt op de agrarische sector. Omdat de informatiebehoefte van agrariërs sterk verschilt per sector, van grootschalige akkerbouw tot kleinschalige veeteelt en alle varianten daarop, en er bovendien grote regionale verschillen zijn, brengt Agrio veel titels uit die zich op specifieke doelgroepen richten. Maar de individuele boer heeft in meer dan één onderwerp interesse, bijvoorbeeld in een bepaald type producten, productiemiddelen en werktuigen en in regionale informatie. Bovendien zijn er ook thema’s die de sectoren en regio’s overstijgen, zoals planologie, klimaat en mest. Vroeger had elk blad zijn eigen database met klantgegevens, waardoor het lastig was om een op maat gemaakt, relevant aanbod samen te stellen. Daarom heeft Agrio geïnvesteerd in de Ternair Marketing Cloud dat het mogelijk maakt om alle gegevens te combineren en zo aan datagedreven marketing te doen.
Arjan Goorman, Hoofd Marketing bij Agrio: “Wij willen een zo groot mogelijk marktaandeel veroveren, zowel onder lezers als onder adverteerders. Om dat te bereiken hanteren we een goede prijs-kwaliteitverhouding en proberen we slimmer en innovatiever te zijn. Enige tijd geleden zagen we dat datagedreven marketing essentieel was om verder te kunnen groeien. Min of meer toevallig spraken we daarover met iemand van Vakmedianet uit Doetinchem. Die deden al eerder aan datagedreven marketing en raadden ons Ternair aan.”
Nieuwe verdienmodellen
Goede software is niet het enige wat nodig is om van datagedreven marketing te doen. Ook het product portfolio, de strategie en de organisatie moeten herzien worden. “We hanteren nu heel andere verdienmodellen”, zegt Arjan Goorman.
“We organiseren nu bijvoorbeeld veertig events per jaar, dat waren er zes à acht. Doordat we nu de bezoekersgegevens aan de abonnementsgegevens kunnen koppelen, kunnen we veel preciezere profielen opstellen. Dat is niet alleen goed voor de lezers en bezoekers, die relevantere aanbiedingen krijgen, maar ook voor de adverteerders en eventpartners, die veel beter weten waarin de bezoekers geïnteresseerd zijn. Je ziet ook dat er andere bezoekers naar de events komen: die zijn heel gericht op zoek naar informatie en bepaalde producten.”
Nu worden alle gegevens gekoppeld, zoals bedrijfsgegevens, het websitebezoek, de respons op mailings en de conversaties met de klantenservice. Goorman: “Dat is niet alleen interessant voor marketeers, maar ook voor de verschillende redacties: die zien nu meteen wat er leeft onder de doelgroep en kunnen die thema’s in de maandelijkse vakbladen uitdiepen.”
Door de gegevens van verschillende titels te combineren zie je geen potentiële geïnteresseerde meer over het hoofd en vergroot je het potentiële bereik dus aanzienlijk. Maar vaak gaat het bij de matches helemaal niet om de grootte van het bereik maar om de kwaliteit. Het gaat erom dat de boer precies de informatie krijgt die hij zoekt of de kennispartner precies de boeren bereikt die overwegen een bepaalde aankoop te doen.
Na anderhalf jaar is de impact duidelijk:
“We waren push-georiënteerd. Dat is achterhaald. We werken nu inbound: we inventariseren eerst de informatiebehoefte van onze lezers en adverteerders en passen daar ons aanbod op aan.”