Het flexibel of ‘agile’ inzetten van data is van groot belang. Organisaties die kunnen inspelen op de nieuwe realiteit van marketingdata worden beloond. Data kan namelijk waarde toevoegen in de vorm van een betere customer experience, het verbeteren van response en verhogen van conversies naar sales. Maar dan moet die data wel flexibel genoeg zijn om effectief gebruikt te kunnen worden. Gezien meer marketeers marketing automation omarmen, komt er hele nieuwe set aan vragen over de inzet van data naar boven. Met de grote vraag: hoe agile is jouw marketingdata?
1. Hoe bedoel je, agile data?
De oorsprong van agile ligt in de softwareontwikkelingshoek. In 2001 kwam een groep ontwikkelaars bij elkaar. De oude manier van software development was star en rigide, dat kon – en moest – beter. Ze schreven er een manifesto over en agile development was geboren.
Tegenwoordig wordt agile als business-term gebruikt: organisaties kunnen agile zijn, businessmodellen kunnen agile zijn en processen kunnen agile zijn. Overal waar je het vastgeroeste van af wil. De letterlijke vertaling van het woord agile is lenig. Agile betekent dat iets makkelijk en snel kan bewegen, flexibel is en kan inspringen op veranderingen. En eerlijk gezegd, de inzet van data wel wat ‘agility’ gebruiken, toch?
2. Welke ‘agile’ uitdagingen zien we in marketingdata?
Uit een studie van IDG blijkt dat er meerdere uitdagingen zijn met betrekking tot marketingdata. Zo is er verbetering mogelijk op het gebied van het ontwikkelen van inzichten en gebruik van de data (42%), benodigde tijd voor administratie en list development (13%) en het ontsluiten en beheren van meerdere databronnen en hoeveelheden data (19%). Het is altijd al een uitdaging geweest om data op te vergaren en data kwaliteit te waarborgen, maar met name de lage agility blijkt het probleem.
3. Welke wensen ontstaan met het ‘agile inzetten’ van marketingdata?
Er zijn verschillende vormen van data van klanten. Idealiter heb je één klantbeeld waarin alle bruikbare data van een klant terugkomt. Streef je naar agile gebruik van data voor marketing, dan moet deze beschikbaar, bruikbaar, tijdig en eenvoudig in te zetten zijn. Op een flexibele, agile manier die data inzetten betekent onder andere het volgende.
Meer data die je eenvoudig en snel wil ontsluiten
Er wordt gezegd dat 90 procent van alle data in de wereld in de afgelopen 2 jaar is gegenereerd. Alle marketingdata heeft een databron, die meer en meer extern beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan contact via nieuwe kanalen, social media en inzicht uit grote hoeveelheden ongestructureerde data (big data), die eerder onmogelijk waren om te gebruiken.
Voor de marketeer die dicht bij huis blijft, is data ontsluiten ook een uitdaging. De eigen (in-house) data en databronnen blijven toenemen. Iedere keer dat er een aparte actie wordt gedaan, die niet vanuit het huidige systeem komt, ontstaan er nieuwe databronnen. Denk bijvoorbeeld aan een potentiële klant, die een event heeft bezocht. Die willen we graag (snel) opvolgen, maar dan moeten deze gegevens wel eerst ontsloten worden!
Daarnaast komen gegevens van diverse (eigen) kanalen binnen bereik, zoals website, e-mail, social, mobile, in-store, etc, waarmee steeds meer marketeers in ieder geval kunnen monitoren en verzamelen. Zo kunnen we meer leren over de klant: Profiel (wie is het), Gedrag (wat koopt en doet hij) en Voorkeuren (wat vindt en wil hij).
Al met al is het toch een flinke uitdaging. Uit het onderzoek van IDG bleek nu al dat marketeers het aantal bronnen (7%) en de hoeveelheid data (12%) als grootste uitdaging zien. Meer data en meer databronnen betekent meer kansen om deze in te zetten, maar nogmaals: dan moeten ze wel ontsloten worden.