Michael Dam is marketing manager bij Bohn Stafleu van Loghum, maar zijn scope strekt zich veel verder uit. Als het gaat om data is wat hem meer dan marketing: alle onderdelen van het uitgeefproces moeten data driven zijn.
Transitie van print naar digitaal
Dam is van huis uit een marketing man, zijn carrière leidde hem in het begin van Wolters Kluwer naar PCM en weer terug. In 2007 echter besloot hij voor zichzelf te gaan beginnen en deed hij veel interimklussen bij verschillende uitgevers, mediabedrijven en ook andere partijen. Toen hij gevraagd werd een plan te maken voor Bohn Stafleu van Loghum (BSL) voor marketing intelligence en de inzet van data leek het hem leuk om langduriger aan een project te kunnen werken en bij te dragen aan de transitie van print naar digitaal. Die kans werd hem in 2017 bij BSL geboden en dus kwam hij in dienst van de uitgeverij.Nadat hij eerst het laaghangende fruit had geoogst, het opzetten van data intelligence bij onder meer het versturen van nieuwsbrieven en het werven van bezoekers voor events, kon hij zijn blik verder werpen. Data gaat volgens Dam namelijk verder dan alleen ‘conversiegericht targeten’“Mijn visie is dat ook redacteuren, procescoördinatoren en uitgevers met data moeten werken. Om hen daar aan te laten wennen zijn we nu gestart om hen in dashboards realtime data te presenteren, onder meer over de ontwikkeling van abonnementen, webshoporders, NPS, klantfeedback en social media, zodat ze kunnen zien: ‘hier doen we het voor’.”
Klantdata centraal
Dam ziet als volgende stap om campagnes en e-commerce verder te voeden vanuit data-inzicht en ook zaken als het verder monitoren van klant- en auteursfeedback moet bijdragen aan het verbeteren van onze performance. “Klantdata geven inzicht aan iedereen, wat vinden ze van ons, wat zeggen ze over ons. Wij moeten begrijpen wat ze willen, maar ook wat mogelijke pijnpunten zijn. Tenslotte is het onze missie om onze klanten te helpen om beter in hun vak te worden en zo een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Daar moeten we hen de kennis- en leeroplossingen voor leveren”.“Het kan voor redacteuren goed zijn om te weten welke tekst je best kunt gebruiken, welke artikelen het best gelezen worden. Klantgedrag levert input op, het zegt vaak zelfs meer dan met ze praten: gedrag zegt altijd meer dan intentie. En zo drijft het monitoren dus onze productontwikkeling”.