Kennis

Churn Rate

Wat is Churn?

Churn, ook wel klantverloop genoemd, wordt gebruikt om het aantal klanten dat je bedrijf gedurende een bepaalde periode verliest aan te geven. Hiermee geef je aan hoe goed je bedrijf in staat is om klanten te behouden.
Churn heeft een directe invloed op de winstgevendheid van je bedrijf, het is daarom belangrijk om churn te begrijpen. Wat zijn redenen voor klanten om te churnen?

Over het algemeen kost het meer geld om nieuwe klanten aan te trekken dan bestaande klanten te behouden. Om in kaart te brengen hoe groot het percentage is van klanten die churnen is de churn rate een goede indicator.

 

Customer Churn Rate

De churn rate geeft het klantverloop in een bepaalde periode aan. Een klant die besluit om je bedrijf te verlaten en jouw producten of diensten niet meer af te nemen, wordt ook wel een churn customer genoemd. Met de customer churn rate geef je het aantal klanten aan dat je bedrijf gedurende een bepaalde periode verliest. De customer churn rate wordt over het algemeen uitgedrukt in procenten. Hoe je de churn rate berekent en waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van de churn rate, lees je verderop op deze pagina.

 

Churn Rate en Marketing Automation

Het reduceren van churn is essentieel en voor veel bedrijven is het een probleem om serieus rekening mee te houden. Geen enkel bedrijf wil klanten verliezen. Bij het in kaart brengen van de churn rate is het belangrijk om ook de reden van het vertrek van bestaande klanten te achterhalen. Als je begrijpt waarom je klanten churnen, kan je daarop inspelen en proactief maatregelen nemen om toekomstige churners te voorkomen.
Door een marketing automation platform gecombineerd met Customer Data Platform functionaliteiten te gebruiken, creëer je een volledig beeld van eigenschappen, activiteiten en voorkeuren van je klanten. Hiermee kan je hen op het juiste moment informatie geven om beslissingen te nemen. Een marketing automation platform helpt je om op het juiste moment de communicatie met relaties te laten plaatsvinden en te personaliseren. Hierdoor kan je efficiëntere campagnes voeren die de churn rate verlagen en zorgen voor klantbehoud. Gemiddeld ligt dit tussen de 5 en 10% afname van churn.

Whitepaper Wat is Churn en hoe voorkom of verminder je het? | ternair.com
Download ook
Whitepaper Churn en Marketing Automation

Churn Rate berekenen

Om de churn rate te berekenen deel je het aantal klanten dat in een bepaalde periode vertrekt door het totale aantal klanten aan het begin van die periode. De periode staat niet vast, maar kan je zelf bepalen. Deze periode spreek je van tevoren af en kan verschillen van een maand tot een paar jaar. Zorg er wel voor dat de periode die je kiest relevant is.
Voordat je de churn rate kan berekenen, is het belangrijk dat je de volgende dingen weet: de periode waarover je de churn rate wil berekenen, het aantal klanten aan het begin van die periode en het aantal klanten dat je in de loop van die periode bent kwijtgeraakt. De formule ziet er dan als volgt uit:

(het aantal vertrokken klanten / het totaal aantal klanten aan het begin van de periode) x 100

Omdat churn een belangrijk aandachtspunt is, is het aan te raden om, op regelmatige basis, zowel maandelijks als jaarlijks de churn rate te berekenen. Hierdoor kan je sneller inspelen op de actualiteit en proberen de churn rate te verlagen.

 

Churn Rate verlagen

De churn rate verlagen, is cruciaal om de groei en winstgevendheid van je bedrijf te behouden. Het is belangrijk om te begrijpen waarom bestaande klanten vertrekken, zodat je hier proactief op kan inspelen. Onze software kan je helpen churn te verminderen en klanten te behouden.

 

Churn Rate Reductie met Ternair Marketing Automation

Onze geavanceerde software maakt het mogelijk om de churn rate te reduceren. Combineer klantgegevens en marketing automation-technieken om in te spelen op ‘triggers’ van klanten die waarschijnlijk zullen churnen.
Ontwikkel met onze tool gepersonaliseerde marketingcampagnes die specifiek zijn ontworpen om de churn rate te reduceren. Hierbij is timing van groot belang. Stuur op basis van triggers in je data geautomatiseerd de juiste boodschap op het moment dat er behoefte aan is. Zorg ervoor dat klanten betrokken blijven bij je bedrijf door het ontwikkelen van effectieve klantenservicestrategieën. Een betrokken klant is essentieel voor het succes van je bedrijf en bij het reduceren van de churn rate.

Bied klanten de beste beleving door informatie vanuit de verschillende (digitale) kanalen op elkaar af te stemmen. Creëer een complete en gepersonaliseerde klantervaring over jouw organisatie, producten en dienstverleninchg.
Ternair kan je helpen dit te bereiken door gebruik te maken van geavanceerde datamodellering, marketing automation en gepersonaliseerde communicatiestrategieën.
Uiteraard zijn onze specialisten beschikbaar voor de begeleiding van teams die ondersteuning zoeken bij het verminderen van churn.

Meer weten over churn rate?

Praat met een specialist en ontdek hoe je churn rate binnen jouw organisatie kan verlagen.

Plan een afspraak
Meer weten over churn rate?
Volgende

Churn en Marketing Automation

Vorige

Wat is Churn Customer?