Nieuws

Voorbereiden op Apple’s Mail Privacy Protection

26 juli 2021

“Een wake-up call voor e-mailmarketeers”, zo noemen e-mailexperts de komende iOS update van Apple, waarin Mail Privacy Protection wordt geïntroduceerd. Als gebruiker voorkom je daarmee dat de afzender ziet of, waar en wanneer een e-mail geopend is. Technisch zal Apple alle afbeeldingen in e-mails direct na verzending downloaden, inclusief de tracking pixel. De ‘Open’ die zenders registreren, is daardoor niet meer gelijk aan het moment waarop de gebruiker zelf de e-mail opent. De Openrate, het percentage gebruikers dat een e-mailing opent, wordt grotendeels onbetrouwbaar. Het is nu een belangrijke metric om engagement voor e-mailcampagnes te bepalen. Ook het echte IP-adres van gebruikers wordt in de privacy-instelling afgeschermd door Apple.

 • Impact op je campagnes
 • Extra Ternair Nieuwsbrief in augustus (schrijf je in)
 • Waar je nú over moet nadenken

Impact op je campagnes

In de Verenigde staten wordt 45% van alle verzonden e-mails ontvangen op een Apple device (iPhone, iPad, iMac). De verwachting is dat dit in Nederland vergelijkbaar is en dat 80 tot 90% van deze gebruikers de privacy-instelling gaat kiezen. Daarmee zal het een grote impact hebben op e-mail marketingstrategieën:

 • Openrate wordt aanzienlijk minder betrouwbaar als statistiek
 • Campagne- en automatiseringsworkflows afhankelijk van Opens en Non-opens moeten worden aangepast
 • Klantsegmenten op basis van engagement, met Opens als voorwaarde moeten worden aangepast
 • Lijsthygiëne die bepaald wordt op basis van recentheid van of het aantal Opens moet worden aangepast
 • IP-gebaseerde geo-segmentatie vanuit e-mail: wordt nutteloos, omdat het echte IP-adres niet meer getoond wordt

De verwachting van e-mailexperts is dat op termijn ook andere techgiganten Apple zullen volgen. Als marketeers blijven we zoals altijd op zoek naar de beste kanalen, KPI’s, segmentatietechnieken en automatiseringen om betrokkenheid en gedrag te bepalen, waar gebruikers de ervaring krijgen die zij zelf  wensen.

Extra nieuwsbrief Ternair

Iedereen die bij e-mail betrokken is krijgt met de wijzigingen van Apple te maken. En om een oude reclameslogan aan te halen, leuker kunnen wij het voor marketeers ook niet maken, maar wel makkelijker. Medio augustus zullen wij in een extra nieuwsbrief nader ingaan op de wijzigingen, waarin we onze klanten ook laten weten hoeveel procent van hun gebruikers e-mails op Apple devices opent. We laten precies weten met welke zaken we je kunnen helpen qua instellingen en alternatieven.

Zo hebben we al een praktisch Webinar over ‘engagement van je nieuwsbriefbase met betrekking tot het onderwerp Lijsthygiëne. Let op, bekijk dit webinar zodat je je lijsten kunt schonen voordat de nieuwe update overal is uitgerold en je de Openrate dus niet meer kunt vertrouwen.

Enkele andere tips om je voor te bereiden:

Waar je nú over moet nadenken

 1. In voorbereiding op de iOS 15-update is het belangrijk over nieuwe KPI’s na te denken om betrokkenheid en gedrag van je (e-mail)campagnes te meten. Denk aan het nadrukkelijker beoordelen van bounce- en afmeldrates
 2. Voor A/B-testen van e-mailonderwerpregels wil je misschien overstappen naar het meten van kliks. Kliks in e-mails blijven als voorheen meetbaar en herleidbaar. En uiteindelijk is het doel van je campagnes meestal om conversies te genereren.
 3. Ruim inactieve contacten alvast op in je lijsten: ontvangers die geen e-mails openen.
 4. Waar je klantsegmenten op basis van engagement vaststelt, kun je de Openrate hier niet meer in laten meewegen. Denk als alternatief aan kliks, aankopen, en klantcontacten om de criteria uit te breiden. De aantallen worden wellicht kleiner, maar het is een goede manier om engagementsegmenten te behouden.
 5. Kijk weer eens naar nieuwe kanalen. Dit is het moment om kanalen als SMS en Web Push-notificaties te bekijken en op te nemen in je marketingstrategie. Ze zijn vaak relatief eenvoudig te gebruiken, helpen je bereik te vergoten en de conversiepercentages zijn vaak hoger dan je verwacht. Je kunt bijvoorbeeld een sms sturen als iemand nog niet op een e-mail heeft geklikt.
 6. Dit is het moment om je complete e-mailconversie te gaan doormeten tot de aankoop. In plaats van betrokkenheid, houd je dan rekening met daadwerkelijk aankoopgedrag.

Samengevat

 • De iOS 15-update van Apple wordt een uitdaging voor e-mailmarketing
 • Als marketeer moet je opnieuw kijken naar de manier waarop je klantbetrokkenheid meet, het creëren van (gepersonaliseerde) gebruikerservaringen wordt steeds belangrijker
 • Ternair komt medio augustus met een update wat het voor je huidige metrics betekent, wat wij doen, en waar we je mee kunnen helpen bij campagnes, data en instellingen
 • Denk alvast na welke KPI’s je beter wilt gaan doormeten, welke campagnes je wil omzetten en welke nieuwe (gepersonaliseerde) kanalen je wilt gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld SMS

We zullen gaan zien hoe Apple Mail-gebruikers de iOS 15-update daadwerkelijk gebruiken en hoe dat campagnes beïnvloedt. Maar creatieve marketeers, wacht niet af, bereidt je alvast voor!

Webinar E-mail Deliverability

Aan welke knoppen kun je zelf draaien?

Het is niet vanzelfsprekend dat alle verzonden e-mail ook wordt afgeleverd in de inbox van de ontvanger.

Bekijk nu
Webinar webhook | Ternair.com
Volgende

Vakmedianet en Ternair verlengen partnership

Vorige

RAI Amsterdam kiest opnieuw voor Ternair