Wat is doelgroepsegmentatie?
Doelgroepsegmentatie is een ander woord voor klantsegmentatie. Je kunt de doelgroep segmenteren binnen B2C, B2B en bijvoorbeeld e-commerce. Onze software helpt je vast te stellen voor wie je het doet en om welke aanpak dat vraagt. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende klantsegmenten bedienen:
Massamarkt
De doelgroepsegmentatie criteria zijn het minst strikt bij een massamarkt. Je richt de waardepropositie, distributiekanalen en klantrelaties op één grote doelgroep. Dit is vooral gebruikelijk bij consumentenproducten, zoals elektronica.
Nichemarkt
Het tegenovergestelde is een nichemarkt. Die juist vraagt om heel specifieke klantsegmentatie. Je stemt de propositie, distributie en klantrelaties af op heel concrete eisen. Dit komt veel voor bij B2B-leveranciers en hun afnemers.
Gesegmenteerde markt
Bedrijven die een gesegmenteerde markt bedienen, richten zich op meerdere delen van de doelgroep. Het gaat bijvoorbeeld om banken met beleggers tot €100.000,- en vermogenden met meer dan 1 miljoen euro aan vermogen.
Gediversifieerde markt
Bij gediversifieerde doelgroepsegmentatie is er sprake van meerdere segmenten die los van elkaar staan. Grote bedrijven bedienen soms B2B- en B2C-klanten. Beide types vragen om een totaal verschillende benadering en aanpak.
Multi-sided markten
Onder andere creditcardmaatschappijen bedienen zowel klanten die de kaarten gebruiken als winkels die de creditcards accepteren. Het vraagt om twee aparte aanpakken, voor beide kanten van de doelgroep.
Doelgroepsegmentatiemodel
Een goed doelgroepsegmentatiemodel brengt zo goed mogelijk in kaart wie je precies bedient. En hoe je daarop jouw aanbod, de distributie en bijvoorbeeld de relaties afstemt. Je houdt dan rekening met factoren zoals:
Geografische gegevens
Demografische verschillen
Psychografische elementen
Socio-economische factoren
Gedragskenmerken
De levenscyclus van klanten
Koopmotieven en motivaties
Pas als de segmentatiecriteria die je gebruikt homogeen, bereikbaar en meetbaar zijn, kun je een doelgroep effectief segmenteren. Houd er bovendien rekening mee dat het segment groot genoeg moet zijn om winstgevend te kunnen worden.
Hypersegmentatie bij Ternair
Jij kunt met onze software de belangrijke klantdata verzamelen en daar vervolgens meer uit halen. Dankzij een marketing automation tool benut je de mogelijkheden van klant- en doelgroepsegmentatie. Onze software helpt je een flexibel datamodel op te zetten en alle data eenvoudig te combineren en deze in te zetten voor je kanalen en segmentaties.
Onze aanpak
Maak jouw data snel toegankelijk, speciaal voor marketing automation op basis van hypersegmentatie. Zo zorg je ervoor dat je meer gedaan krijgt. Daar heb je geen technische kennis voor nodig en zelfs met een klein team is er al heel veel mogelijk.
Kom je er zelf niet uit? Wij begeleiden je graag om onze software slimmer te gebruiken. Er is altijd hulp beschikbaar, precies op het moment dat jij dat nodig hebt. Vervolgens kun jij ermee aan de slag om een specifiek segment binnen jouw doelgroep en klantenbestand te bereiken.
FAQ: veelgestelde vragen over hypersegmentatie
Is hypersegmentatie geschikt voor mijn bedrijf?
Hypersegmentatie zet je met een groot of klein team succesvol in voor jouw bedrijf, in welke branche je ook zit. Gebruik onze software zoals jij wilt, zoals dat past bij een oplossing voor (hyper)segmentatie.
Wat levert klant- of doelgroepsegmentatie op?
Dankzij segmentatie van klanten en doelgroepen realiseren onze klanten gemiddeld 20% tot 50% meer omzet. Dat is extra omzet uit bestaande klanten, dus een hoger rendement dankzij deze investering.
Hoe verzamel ik de benodigde data?
Onze software helpt je de juiste data te verzamelen, die op te schonen als dat nodig is en inzichten te verkrijgen die helpen de volgende beslissing te nemen. Zo beschik jij altijd over de benodigde data.