Kennis

4 Praktijkvoorbeelden: snel resultaat met realtime klantgegevens

Sneller en simpeler dan je denkt

Door je verschillende systemen met elkaar te verbinden via API’s, webservices en webhooks, haal je maximaal resultaat uit marketing automation. Dit lijkt soms ingewikkeld en staat dan ook als toekomstmuziek op roadmaps. Maar ze zijn veel eenvoudiger en sneller gerealiseerd dan organisaties denken.

Het doel van marketing automation is natuurlijk conversie verhogen door de juiste actie, op het juiste moment, bij de juiste persoon te krijgen. Dat bereik je uiteindelijk door alle gegevens uit je ordersystemen, webshops, klikgedrag in e-mail, bezoekersgedrag op je website, gegevens uit je CRM en klantcontactcenter, offlinedata én externe data bijeen te brengen. En dat niet alleen, je wilt er ook actie op ondernemen. Maar ook zonder dat 360-gradenbeeld kun je al snel meer waarde uit je data halen.

Datakoppelingen maken het mogelijk om al die gegevens –of delen daarvan- snel samen te gebruiken. Campagnes en klantervaringen sluiten dan naadloos op elkaar aan. Ook verrijkingen van je klantdata kun je op deze manier realtime uitvoeren. In dit artikel enkele inspirerende voorbeelden.

 

NRV | Ternair.com

Onafgemaakte boeking triggert alternatief

Tijd voor vakantie. Reizigers kunnen in de reisnavigator van een touroperator zelf hun reis samenstellen. Een gouden bron van informatie over hun interesses en voorkeuren. Veel bezoekers maken hun zoektocht met de navigator op de website niet af. Belangrijke koopsignalen worden ondertussen wel afgegeven. Hét moment om de reizigers te begeleiden en te helpen bij hun keuze. Achteraf segmenteren van deze prospects op interesse is altijd zinvol, maar houdt onvoldoende rekening met timing. In dit geval een cruciale factor, want de reiszoeker is in een belangrijke koopfase. Ready to convert. Een webhook signaleert de afgebroken configuratie en triggert direct een campagne die klaar staat. Deze bevat alle personalisatiecondities bij de bekeken productcontent, zoals een vergelijkbaar alternatief. De personalisatie kan via elk kanaal gepresenteerd worden. Bij zo’n groot en divers aanbod de ideale manier om gericht veel klanten 1 op 1 te helpen met het juiste aanbod.

 

Hoe Vakmedianet gepersonaliseerde content toepast op websites | Ternair.com

Inlogscherm triggert e-mail met proefaanbieding

Halt, stop. Je herkent het wel: op websites van uitgevers kun je een aantal pagina’s vrij lezen en stuit dan op de ‘premium content’. Een inlogscherm verschijnt, waarop een groot deel van de bezoekers afhaakt. Toch is het een belangrijk koopsignaal, want hoe vaker die lezer op premium content stuit, hoe groter de kans dat hij of zij converteert. Om hierop in te spelen wordt een webhook geactiveerd zodra een bezoeker de inlogpagina ziet. In de database wordt het bezoek-ID herkend vanuit een ander contactmoment waarop contactgegevens zijn vastgelegd. De bezoeker ontvangt per e-mail een speciale aanbieding voor een abonnement. Hierin is ook gepersonaliseerde content toegevoegd op basis van de vastgelegde leesinteresse. Zo wordt rekening gehouden met de juiste inhoud en timing voor conversie.

 

Het weerbericht verhoogt conversie | Ternair.com

Het weerbericht verhoogt conversie

Regen of zonneschijn. Veel mensen die zich inschrijven voor een evenement komen op de dag van het evenement alsnog niet opdagen. Op het laatste moment besluiten inschrijvers vanwege bijvoorbeeld weersomstandigheden de reis naar de evenementlocatie alsnog te skippen. Een moeilijk in te schatten risico voor de organisator. Door een realtime koppeling te leggen met de actuele weerdata per regio, via postcodegebieden, ontvangt iedereen nu de dag voorafgaand een persoonlijke SMS. Daarin de weerverwachting en de aansporing om op tijd te vertrekken bij slecht weer. Niet alleen prettige service, maar het leidt ook daadwerkelijk tot een hogere opkomst. Verwachtingsmanagement blijkt cruciaal voor een prettige klantervaring! In de volgende stap wordt met file-informatie opnieuw relevante informatie gedeeld met bezoekers. (bekijk ons webinar waarin we deze case in enkele minuten toelichten).

 

Externe data helpt bij bepaling restwaarde | Ternair.com

Externe data helpt bij bepaling restwaarde

Een bedrijf in autofinancieringen wil graag continue de restwaarde van leaseauto’s bepalen. Echter, hun data bevat weliswaar het kenteken, maar niet of de verzekerde auto op benzine of diesel rijdt. Een belangrijk gegeven voor het bepalen van de restwaarde. De oplossing ligt niet in uitgebreide en langdurige verrijkingsacties of intensieve belcampagnes. Een snel te realiseren koppeling met de openbare kentekengegevens van het RDW is voldoende. Daar is bij elk kenteken bekend of het een benzine- of dieselauto betreft. Door via een API te koppelen met deze openbare database, wordt dagelijks voor ieder aangemeld kenteken de data verrijkt met deze gegevens. De klant niet lastiggevallen en de informatie 100% compleet. Zo simpel kan een API-oplossing heel veel tijd besparen en goud waard zijn voor je organisatie.

Dataconnectiviteit

Voor goede automation vindt Ternair Marketing Cloud het snel en flexibel kunnen uitwisselen van gegevens met zo min mogelijk impact op bestaande (it)processen een van de belangrijkste voorwaarden. Managers, marketeers en dataspecialisten houden we daarom graag op de hoogte van kansen en mogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Dataconnectiviteit
Volgende

Personalisatie is een business case

Vorige

6 redenen om juist nu in marketing automation te investeren