Highlighted features

Waarom webhooks belangrijk zijn voor jou als marketeer

WWWW is een serie voor marketeers

Vanuit jouw perspectief kijken we naar keuzes die van invloed zijn op je werk, op jouw resultaten. Er wordt verwacht dat je gebruikt maakt van data en tools. Jij bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor campagnes, voor conversie. We proberen voor jou de brug te slaan. Want keuzes zijn cruciaal. Deze keer: webhooks

Niks missen: meld je aan voor de nieuwsbrief.

Wie kent, gebruikt…webhooks?

Een gebruiker vult een online formulier in of landt op een conversiepagina op je website. Je wilt dit moment gebruiken om direct een opvolgingscampagne te starten, een bevestiging te sturen of gepersonaliseerde content te tonen. In alle gevallen kun je hiervoor een webhook gebruiken.

Het gebruik van webhooks als koppeling tussen systemen is sterk in opkomst. Met een webhook kun je een zogenaamd ‘trigger moment’ in een bron direct laten opvolgen met een actie in een andere applicatie. Zo’n trigger moment is dus vaak een actie van een klant of prospect.

Webhooks zijn zeer nuttig om op een relatief eenvoudige manier snel marketingcampagnes te implementeren. Je ‘haakt’ ze letterlijk in een bron door wat code toe te voegen. Een groot voordeel is dat een webhook reageert zodra de actie plaatsvindt. Andere API’s ‘vragen’ met regelmatige intervallen of er acties hebben plaatsgevonden, wat prima werkt, maar minder snel.

Een groot voordeel van webhooks voor marketeers en andere business gebruikers is dat je grotendeels zelf de opvolging instelt (voor Ternair gebruikers: in Campaign), en als je een integratieplatform als Zapier kunt gebruiken, is het helemaal eenvoudig. Voor API’s en andere Webservices ligt dat voor de business gebruikers meestal ingewikkelder.

Waarom is het belangrijk?

Cruciale succesfactoren voor je campagnes zijn bijvoorbeeld snelheid, segmentatie of zorgvuldigheid. Wat is het doel van jouw campagne en wat is daarom cruciaal?

Zoals elke campagne een eigen doel heeft, is ook elke koppelingstechniek ontworpen met een doel. Vaak kun je meerdere koppelingen kiezen. Alleen, de mogelijkheid bestaat dat de cruciale succesfactor (zie tabel onder) van je campagne door je opzet niet optimaal wordt ondersteund. Of dat de ene campagne de andere in de weg zit.

Doel campagne Succesfactor
Versturen van een inlogcode nadat deze online is aangevraagd Snelheid
Klanten herkennen en een gepersonaliseerd aanbod doen op basis van meerdere klantgegevens Segmentatie
Gegevens dagelijks verrijken op basis van nieuwe informatie Zorgvuldigheid

Wanneer gaat het mis?

Als een webhook een bevestigingsmail van een bestelling vanuit je campagnetool ‘triggert’, hoeft die niet altijd binnen enkele seconden bij de gebruiker te zijn. Als online een inlogcode wordt opgevraagd of gepersonaliseerde content moet worden getoond, telt iedere milliseconde!

Juist omdat ze relatief eenvoudig in gebruik zijn en de opvolging in de campagnetool kan worden geregeld, worden webhooks voor allerlei campagnes gebruikt. Op zich geen probleem. Er is wel een consequentie. Als snelheid belangrijk is, moet er voldoende capaciteit beschikbaar zijn om veel webhooks in korte tijd te verwerken.

Grote aantallen segmentatie variabelen (Ternair gebruikers: selectieblokken in Campaign achter een webhook bijvoorbeeld) of afhankelijkheden van externe bronnen beïnvloeden de snelheid. Daardoor ontstaat een wachtrij van acties die verwerkt moeten worden. Dan kan de ene campagne de andere in de weg zitten. En daar gaat je snelheid. De inlogcode, die binnen enkele seconden bij de gebruiker moet zijn, moet een te lange ‘route’ afleggen of staat in de wachtrij.

Wat is de oplossing?

Kies de opbouw van je campagne en de koppeling die bij je doelstellingen past. Gebruik onderstaande beslisboom.

Beslisboom Webhooks:

Webhook beslisboom | Ternair.com

Volgende

Gegegens koppelen met een API, webservice of webhook

Vorige

Web Push: veel abonnees en goede respons