Highlighted features

Web Pushberichten sturen vanuit Ternair

Er is een nieuw klantkanaal beschikbaar in Ternair Campaign, je kunt nu ook Web Push inzetten. Web Push Berichten, ook wel Browser Push notificaties of Pushmeldingen, zijn berichten van je website die via de browser op laptop, desktop of mobiel worden getoond.

Dit kanaal is ontstaan vanuit de behoefte om net als bij native apps ook vanuit websites berichten te kunnen sturen. Groot voordeel is dat er voor dit kanaal wel abonnees worden geworven, zonder persoonlijke gegevens van ontvangers te verzamelen, zoals bij e-mail en SMS. Ook hoeft er niets te worden gedownload zoals een App. Wel moeten gebruikers expliciet toestemming gegeven voor het ontvangen van berichten. Berichten worden getoond wanneer de browser is opgestart, ongeacht of de gebruiker actief is op je website. Ze worden meestal ingezet voor (breaking) nieuws, unieke aanbiedingen en om meer engagement te creëren bij de website. Het uiterlijk van een Web Pushbericht verschilt per browser en ook per besturingssysteem.

 

Door de laagdrempelige instap groeit het aantal abonnees snel; door de bewuste opt-in is de conversie uitstekend

 

Resultaten Web Pushberichten

Verrassend goed zijn de opt-in en respons resultaten van dit kanaal. Verrassend, omdat velen eigenlijk verwacht hadden dat Web Push –de naam zegt het al- te ‘pusherig’ overkomt. Zoals advertenties die als pop-up verschijnen. Soms direct na het openen van een pagina en volledig buiten context. Al snel werd duidelijk dat het met dit kanaal een andere kant op moet en dat is mede afgedwongen door de browsers zelf, die alle belang hebben bij een prettige webervaring. Inmiddels wordt bij Web Push steeds vaker uitleg gegeven wat gebruikers kunnen verwachten en welke keuzes zij zelf kunnen maken. Dan blijkt Web Push, met de juiste timing en content afgestemd op verwachtingen en gebruikerswensen, een uiterst waardevol instrument. Door de laagdrempelige instap groeit het aantal abonnees snel en door die bewuste opt-in van de gebruiker is de conversie op berichten uitstekend.

Wat is een goed Web Pushbericht?

Een goed bericht gebruikt

  • een afbeelding liefst in HD, om aandacht te trekken en voor herkenning met de afzender, bijvoorbeeld door het logo.
  • Een kort en bondig bericht. Getoonde berichten worden heel kort gescand, dus de eerste zin moet dé inhoud communiceren.
  • Het belangrijkste is dat er directe actie wordt verwacht. Dat is de kracht van een Pushbericht. En tevens een risico, want als doelgroep, timing, en content onvoldoende relevant is, daalt het effect van dit kanaal ook snel.

 

Easy come, easy go

Hoewel gebruikers geen gegevens hoeven achter te laten en een klik op ‘toestaan’ voldoende is voor een opt-in, geldt dat andersom ook. Eenmaal geweigerd is de kans dat een gebruiker zijn of haar browserinstellingen alsnog wijzigt naar toestemming niet groot. Focus je dus op relevante timing en informatie en beperk je tot highlight momenten. Een wekelijkse aanbieding is veel minder geschikt dan een zeldzame ‘op = op’.

 

Eenvoudig in te stellen

Groot voordeel van het kanaal is dat je het als afzender snel hebt geïnstalleerd. Een beperkt aantal instellingen bij je Web Push aanbieder en wat code in je site plaatsen is voldoende. Hierna kun je volledig focussen op de cruciale succesfactoren: content, timing (en frequentie) en doelgroep. De korte aandachtspanne van je ontvanger en de beperkte ruimte dwingt je om een heel duidelijk doel met je berichten na te streven. Denk aan herinneringen op basis van bezochte content, breaking nieuws en tijdgebonden alerts.

Voor Ternair gebruikers geldt als bijkomend voordeel dat Web Push nu volledig geïntegreerd is op je data- en content flowbuilder tussen de andere Campaign kanalen.

 

Web Push versus andere kanalen

Uiteraard zet je omnichannel al je kanalen in. De meeste marketeers willen dat elk kanaal bijdraagt aan contact met prospects en klanten, en daarmee aan betrokkenheid en conversie. Daarbij heeft elk kanaal zijn eigen functie en doel.

Apps

Web Push is ten opzichte van in de markt zetten van een (native) App een aantrekkelijke keuze. Ontwikkeltijden van native apps zijn relatief lang en het stimuleren van downloads en gebruik is tijd- en kostenintensief. Zeker voor organisaties met een relatief lage transactiefrequentie is Web Push een uitstekend alternatief voor een native App. Stuur in ieder geval geen Web Pushberichten naar gebruikers die al App-pushmeldingen hebben ingeschakeld. Daarvoor lijken de kanalen in de beleving van gebruikers te veel op elkaar, en dit wordt dus als irritante overlap ervaren.

E-mail

Web Pushberichten lopen niet het risico in een spamfolder terecht te komen, zoals e-mails. Het wordt ook niet geblokkeerd door adblockers, maar direct in de browser weergegeven. Zelfs als jouw website niet open staat. Op mobiel wordt het weergegeven in het meldingenscherm, net als App-pushmeldingen. Relevantie en timing speelt een grote rol, waar je met slimme e-mailpersonalisatie op basis van data steeds relevanter wordt voor lezers, zijn Web Pushberichten gevoelig voor in- en uitschrijvingen. Dat betekent vooraf duidelijke doelstellingen en een contentplanning inclusief testplan voor het kanaal bepalen.

SMS

Web Push is een kanaal dat je inzet op de momenten dat je doelgroep online actief is, direct gelinkt aan het doel van je website. Dus voor B2B tijdens werktijden, voor B2C buiten werktijden. Dan staat de browser open en is de relevantie het hoogst. Het kanaal SMS is breder inzetbaar dan je website, vooral op momenten waar service of (mobiele) locatie een grote rol spelen. Zoals bijvoorbeeld het versturen van persoonlijke gegevens of bevestigingen. Overigens zijn Web Pushberichten zeer geschikt als servicekanaal voor websitegebruikers.

Omnichannel

Een van de belangrijkste leerpunten is om berichtgeving in verschillende kanalen niet te kopiëren. Je kunt soms in je omnichannel strategie verwijzingen maken naar kanalen of kanalen opeenvolgend inzetten. Kopieer in geen geval klakkeloos berichten, want daarmee doe je gebruikers geen recht. Ga in de voetstappen van je gebruiker staan en bedenk op welk moment ze welk device in welke context gebruiken of verwachten content (jouw berichten) te kunnen gebruiken.

Start vandaag nog met Web Push

  1. Maak doelstellingen voor het kanaal. Begin met focus op één doelstelling en test deze een aantal keer. Bijvoorbeeld: het gebruik van de website, breaking nieuws, zeer speciale topics/aanbiedingen of serviceberichten.
  2. Stel vervolgens hiervoor een content- en testplan op
  3. Installeer de Web Push functionaliteit
  4. Meet optin-, verzend-, ontvangst- en klikratio’s per bericht dat je verstuurd via je statistieken. Een gedegen rustige opbouw is cruciaal, want in dit kanaal geldt dat de eerste impressie goed moet zijn.

Slaag je hierin dan heb je een fantastische uitbreiding op je klantkanalen, die je weer op elkaar kunt afstemmen en elkaar kunt laten versterken!

Meer weten over de Web Push functionaliteit van Ternair?

Praat met een specialist en ontdek hoe Web Pushberichten het resultaat binnen jouw organisatie kan verbeteren.

Plan een afspraak
Meer weten over de Web Push functionaliteit van Ternair?
Volgende

Web Push: veel abonnees en goede respons

Vorige

Gegegens koppelen met een API, webservice of webhook