Kennis

Churn en Marketing Automation

Wat is Churn?

Churn wordt ook wel klantverloop genoemd. De term wordt gebruikt om het aantal klanten dat je bedrijf gedurende een bepaalde periode verliest te beschrijven. Je geeft hiermee aan hoe goed je bedrijf in staat is om klanten aan te trekken en te behouden.
Churn heeft een directe invloed op de winstgevendheid van je bedrijf, het is daarom belangrijk om churn te begrijpen. Wat zijn bijvoorbeeld redenen voor klanten om te churnen.

Over het algemeen kost het meer geld om nieuwe klanten aan te trekken dan bestaande klanten te behouden. Om in kaart te brengen hoe groot het percentage is van klanten die churnen is de churn rate een goede indicator.

 

Wat is Churn Rate?

Churn rate is een belangrijk criterium om het percentage klanten te meten dat je bedrijf verliest. Je berekent de churn rate door het aantal klanten dat in een bepaalde periode vertrekt te delen door het totale aantal klanten aan het begin van die periode. De periode kan verschillen van een maand, een halfjaar, een kwartaal tot een (aantal) jaar.
Een hoge churn rate kan wijzen op problemen met je product of je dienstverlening. Een lage churn rate betekent daarentegen dat je bedrijf succesvol is en het klanten weet te behouden.

 

Churn Customer

Een churn customer is een klant die besluit om je bedrijf te verlaten en jouw producten of diensten niet meer af te nemen.
Er zijn verschillende redenen waarom klanten churnen. Sommige klanten veranderen van behoeften of omstandigheden, waardoor je producten of diensten niet langer nodig zijn. Andere klanten kunnen worden aangetrokken door een concurrent die betere klantenservice biedt. Het is belangrijk om churn customers te begrijpen en te leren waarom ze vertrekken. Je bedrijf kan proactieve maatregelen nemen om klanten te binden en churn in de toekomst te verminderen. Dit kunnen verschillende maatregelen zijn, zoals je klantenservice verbeteren, je producten of diensten verbeteren of gerichte marketingcampagnes opzetten. Het behouden van je klanten is essentieel voor de groei en winstgevendheid van je bedrijf. Het voorkomen van churn kan helpen om de klanttevredenheid en -loyaliteit te verbeteren.

Whitepaper Wat is Churn en hoe voorkom of verminder je het? | ternair.com
Download ook
Whitepaper Churn en Marketing Automation

Churn Analysis

Het is belangrijk om naar de toekomst te kijken en aan de hand van de klantinzichten die je al hebt, voorspellingen te doen. Door gegevens over klantgedrag te verzamelen en te analyseren, kun je aan de hand van een churn analyse voorspellen welke klanten waarschijnlijk zullen churnen. Hier kun je vroegtijdig op inspelen door proactieve maatregelen te nemen om deze klanten te behouden. Dit kan bijvoorbeeld zijn door gerichte marketingcampagnes op te zetten of aanbiedingen te doen aan klanten die op het punt staan te churnen.

 

Churn Model

Een churn model is een voorspellend model dat je bedrijf kan gebruiken om te voorspellen welke klanten waarschijnlijk zullen churnen. Het model gebruikt gegevensanalyse en machine learning-technieken om patronen en trends in je klantgedrag te identificeren en te voorspellen. Hierbij wordt gekeken naar de duur van de klantrelatie, het aantal klanten dat een klacht heeft ingediend of het aantal keer dat je klant contact heeft opgenomen met de klantenservice. Het doel van het churn model is om je in staat te stellen in te spelen op de behoeften van klanten, ze te behouden en churn te reduceren. Het gebruik van het churn model kan helpen om je klanttevredenheid en -loyaliteit te verbeteren en de winstgevendheid van het bedrijf te vergroten.

 

Reduce Churn

Het verminderen van churn is van cruciaal belang voor de groei en winstgevendheid van je bedrijf. Door te begrijpen waarom je klanten vertrekken en proactief maatregelen te nemen om hen te behouden, kan je je klanttevredenheid en winstgevendheid verbeteren.

 

Churn en Ternair Marketing Automation

Churn is voor veel bedrijven een probleem en het reduceren van churn is essentieel. Geen enkel bedrijf wil klanten verliezen.

Onze software kan je helpen churn te verminderen en klanten te behouden.
Je maakt gebruik van geavanceerde software die klantgegevens combineert en marketing automation-technieken om in te spelen op ‘triggers’ van klanten waarschijnlijk zullen churnen.

Met onze tool ontwikkel je gepersonaliseerde en relevante marketingcampagnes die specifiek zijn ontworpen om klanten te behouden. Deze campagnes kunnen gericht zijn op specifieke klantsegmenten en kunnen bijvoorbeeld speciale aanbiedingen bevatten of communiceren over nieuwe producten, services en functies die zijn ontworpen voor deze klanten, afhankelijk van de specifieke reden die op churn zou kunnen wijzen: minder orders, afname van gebruik, klachten bij de Klantenservice, of een wijziging van contactpersonen.

Met Ternair ontwikkel je effectieve klantenservicestrategieën die ervoor zorgen dat klanten tevreden zijn en betrokken blijven bij je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er sneller op klachten wordt gereageerd, dat er meer proactief contact wordt opgenomen met klanten en dat er een betere follow-up wordt geboden.

Kortom, het verminderen van churn is essentieel voor het succes van je bedrijf. Ternair kan je hierbij helpen dit te bereiken door gebruik te maken van geavanceerde datamodellering, marketing automation en gepersonaliseerde communicatiestrategieën.
Uiteraard zijn onze specialisten beschikbaar voor de begeleiding van teams die ondersteuning zoeken bij het verminderen van churn.

Meer weten over churn?

Praat met een specialist en ontdek hoe je churn binnen jouw organisatie kan verminderen.

Plan een afspraak
Meer weten over churn?
Volgende

Omnichannel marketing vs. Multichannel

Vorige

Churn Rate