Kennis

6 redenen om juist nu in marketing automation te investeren

Marketing automation tools zijn tegenwoordig goedkoper en veel gemakkelijker in te zetten door marketeers. Het kunnen aansluiten van steeds meer databronnen geeft bovendien meer mogelijkheden om in te spelen op klantbehoeften. Dus waarom lopen nog steeds veel branches en bedrijven achter met marketing automation? En hoe haal je hiermee voorsprong op je concurrentie? 

De keuze voor marketing automation vraagt om inzicht in de huidige ontwikkelingen en mogelijkheden. Wanneer je eenmaal begrijpt welke rol marketing automation inneemt in het marketinglandschap, dan zul je vele kansen zien voor jouw organisatie. Dit zijn de zes redenen om nu serieus aan de slag te gaan met marketing automation. 

 

1. Technologie en data zijn er klaar voor

Door allerlei technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer touchpoints in de customer journey te koppelen. Tools maken het werken met API’s veel eenvoudiger voor de eindgebruiker en data uit allerlei systemen en silo’s worden steeds vrijer beschikbaar. Daarnaast kunnen ook steeds meer interacties op de website met oplossingen zoals een tag manager gemakkelijker worden vastgelegd. Al deze ontwikkelingen maken datagedreven marketing steeds beter mogelijk. 

 

2. Marketing automation tools zijn toegankelijker 

Grote bedrijven halen al vele jaren hun profijt uit hun databronnen. Ze hadden immers de IT en resources die nodig waren om de benodigde datakoppelingen en datawarehouses te bouwen. Vandaag de dag zijn er allerlei praktische, volwassen oplossingen in de markt waarmee een marketeer direct met data kan werken zonder IT-ondersteuning.

Marketing automation tooling wordt nu veelal als cloudoplossing aangeboden, wat goedkoper, veiliger qua IT-security en volledig schaalbaar is. Waar je voorheen een developer nodig had om touchpoints te koppelen, kan de marketeer dat nu zelf doen. Daardoor is marketing automation niet meer exclusief voor grote bedrijven, maar ook toegankelijk voor mkb-bedrijven met kleinere afdelingen. 

Whitepaper Vergelijk platfomen | Ternair.com
Download gratis whitepaper
Vergelijk Marketing Technologie platformen

3. Je kunt nu voorsprong pakken

Het aanbod is er, dus waarom maakt niet ieder bedrijf nu gebruik van marketing automation? Dat komt veelal door de manier waarop bedrijven zijn ingericht. De keuze voor marketing automation valt samen met de keuze om de klant centraal te stellen. Dat betekent namelijk ook dat je klantdata centraal gaat stellen en deze gaat inzetten om de klantrelatie te verbeteren.

Datagedreven werken is iets wat de hele organisatie aangaat, niet alleen de marketeer. Zo zullen organisaties op een gegeven moment klantgegevens moeten gaan verplaatsen van een ERP- naar een CRM-pakket. En met het vaststellen en meten van KPI’s worden processen vervolgens verbeterd. Voor dit soort grote stappen zal de hele organisatie een omslag moeten maken. De businesskant kan hierin het voortouw nemen wanneer helder wordt dat er momenteel grote kansen liggen. Zit je namelijk in een markt waarin niemand nog inzet op marketing automation om de customer journey te personaliseren en doorlopend te verbeteren? Dan kun je juist nu concurrentievoordeel behalen. 

 

4. Grip op de interactie met de klant

Marketing wordt gemakkelijker door de juiste tooling. Een marketeer heeft daardoor minder een technische achtergrond nodig en meer een passie om de klantrelatie vorm te geven. De customer journey wordt beter meetbaar en inzichtelijk waardoor je omnichannel-communicatie vanaf een plek kunt coördineren. Achterliggend zul je als marketeer inzichten moeten creëren in de klantprocessen en creatief invulling gaan geven aan de klantrelatie. Dat leidt tot nieuwe vragen als: waar heeft de klant behoefte aan in deze stap in de customer journey? Welke mogelijkheden zijn er wanneer we dit systeem connecteren aan onze marketingtool? Welke andere systemen kunnen we nog meer aansluiten?

Marketing automation geeft je grip op de gehele customer journey, waardoor je echt de klant centraal kunt stellen. De focus verschuift daardoor naar het creëren van klantwaarde. 

Webinar 4 voorbeelden van Marketing Automation | Ternair.com
Meld je aan
Het verschil maken met Marketing Automation (gratis webinar)

5.Realtime 360-graden klantbeeld en inspelen op klantbehoeftes

Qua klantdata is de focus verschoven van demografische gegevens, achtergronden en interesses naar actueel klantgedrag. Dat komt doordat het nu mogelijk is om de klantinteractie via de diverse touchpoints realtime vast te leggen en te verrijken. De grote enabler hiervoor zijn API’s die realtime datagegevens beschikbaar maken, zoals klikgedrag op een nieuwsbrief, bezochte productpagina’s of de inhoud van een verlaten winkelmandje. 

Hoe meer je vervolgens weer inspeelt op dat gedrag, hoe meer data je weer kunt verzamelen die je een beter beeld geven. Op deze manier direct inspelen op klantbehoeften wordt mogelijk door het instellen van triggers en business rules. Wanneer een bezoeker bijvoorbeeld drie producten van een specifieke categorie bekijkt maar niet koopt, kun je via een banner op de site wijzen op een product vergelijking in deze categorie. Hoe de bezoeker daar vervolgens weer op reageert, geeft je weer meer inzicht in de fase waarin de bezoeker verkeert. 


6. Haarfijn afstemmen van je push-strategie 

Het spel tussen klantgedrag vastleggen en interactie initiëren geeft je alle ingrediënten voor het perfect afstellen van je push-strategie. Hierbij trekt de klant immers aan het product en dat kun je vervolgens optimaal faciliteren in iedere stap in de customer journey.

Een voorbeeld daarvan is iemand die net een nieuw huis heeft gekocht en zich oriënteert op een nieuwe vloer. Laminaat, tegels of woonbeton? Wat zijn de voor- en nadelen van elke optie? Denkt deze persoon aan woonbeton, dan komen er weer nieuwe vragen naar voren: wat zijn de verschillen met een gietvloer of een vloer van microcement? Het vloerenmerk dat deze customer journey inzichtelijk heeft kan vanaf de oriëntatie tot de aankoop voorzien in content in de vorm van uitleg, vergelijkingen, koopgidsen en onderhoudstips. Zo bouw je als merk aan je naamsbekendheid en merkenvoorkeur, waardoor de keuze bij de uiteindelijk aankoop al van vooraf aan is gestuurd. 

 

De business case voor marketing automation

Deze zes redenen zullen vooral marketeers aanspreken, maar je zult de keuze voor marketing automation ook  intern moeten onderbouwen. Om de interne organisatie te overtuigen, met name de directie, zul je de business case voor marketing automation moeten bouwen. Kijk daarvoor vanuit je huidige inzichten in het effect van je marketing naar welke verbeteringen op het gebied van leadgeneratie, omzet en klanttevredenheid je kunt verwachten door de inzet van marketing automation.

Heb je nog niet goed helder wat marketing automation voor jouw bedrijf kan doen? Oriënteer je dan eerst en kom in contact met partijen die marketing automation succesvol in de praktijk brengen. Zij kunnen je goed helpen om die business case te bouwen en de vertaalslag te maken naar jouw markt. Dat is precies wat Ternair doet voor merken als Bouwmaat, Vesting Finance, BNNVARA en VluchtelingenWerk.

Wil je ook voorsprong pakken op je concurrentie en starten met marketing automation?

Vraag direct een demo aan waarin we laten zien hoe we jouw bedrijf verder helpen.

Demo aanvragen
Wil je ook voorsprong pakken op je concurrentie en starten met marketing automation?
Volgende

4 Praktijkvoorbeelden: snel resultaat met realtime klantgegevens

Vorige

Customer Data Platform (CDP) versus andere data platformen: Wat zijn de verschillen?